Besplatna priprema za polaganje prijemnih ispita

RASPORED PRIJEMNIH ISPITA, ŠTA JE SVE POTREBNO PRIPREMITI, PRIMERI TESTOVA OPŠTE KULTURE I POZNAVANJA UMETNOSTI, PRIMERI TEMA I PITANJA NA PRIJEMNIM ISPITIMA

Besplatne konsultacije i online prijava za buduće studente

Odaberite studijski program koji želite i prijavite se online ili u Sekretarijatu Akademije umetnosti, Nemanjina 28, na prvom spratu, od 9-16 časova.

AKREDITACIJA AKADEMIJE UMETNOSTI U BEOGRADU

Akademija umetnosti u Beogradu je aktreditovana visokoškolska ustanova, sa akreditovanim svim studijskim programima od strane Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Republike Srbije.

Akademija umetnosti – Dozvola za rad

Akademija umetnosti, PRVI akreditovan fakultet u polju Umetnosti u Republici Srbiji, dobila je Dozvolu za rad 4. maja 2010. godine.

AKREDITACIJA ZA OBAVLJANJE NAUČNO-ISTRAŽIVAČKE DELATNOSTI

Akademija umetnosti, od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije akreditovana je za obavljanje naučnoistraživačke delatnosti u oblasti humanističkih nauka – dramskih i audiovizuelnih umetnosti, muzičke umetnosti i primenjene umetnosti i dizajna (Rešenje br. 660-01-00002/9 od 12.07.2018). Usaglašenost …

08 Nov 2017
Kategorija:
ostale vesti

SAMO JE UMETNIK BEZOPASAN ZA DRUŠTVO

milica_kralj

„Niko glumca ne pita kakve probleme, tuge ili sumnje, bolesti možda ima te večeri. Zato su glumci ranjivi i zato ih i poštujem.“

Beogradska publika sinoć je imala priliku da po prvi put na sceni Madlenijanuma gleda dramu „Žanka“ u režiji Milice Kralj, rediteljke i  nove umetničke saradnice  na Akademiji umetnosti u Beogradu – katedra gluma. Režirana po istoimenoj drami  Miodraga Mije Ilića radnja predstave „Žanka“ se dešava u poslednjoj noći života slavne glumice Žanke Stokić. Premijerom u zemunskom „Madlenijanumu“ obeleženo je 130 godina od rođenja i 70 godina od smrti glumice, koja je svoj život posvetila pozorištu.

„Predstavu kao da režiraju njena sećanja, pa se tako ona dešava i u Žankinoj kući, ali i na ulici, u pozorištu, istražnom zatvoru, glibu, ali i na slavi, u detinjstvu, starosti, ljubavi, ali u bolu, u kolu, tišini… Žankin slučaj potvrđuje činjenicu da je samo umetnik bezopasan po društvo, razumljiv i pogodan vlastima, ali i negira mogućnost jednostavnog odgovora na večito pitanje – smeju li umetnici da zabavljaju narod u teškim vremenima, imaju li uopšte pravo na igru“, ističe rediteljka Milica Kralj.

Žanku u predstavi igra Jelica Sretenović, a pored nje u postavi su i Milan i Petar Mihailović. Analizirajući lik čuvene glumice Žanke Stokić, Milica Kralj objašnjava šta je inspiriše kod svojih kolega glumaca:

„Glumac se pred publikom ogoli sasvim, daje celog sebe, a publika i zahteva da poseduje celo glumačko biće biće bez rezerve. Niko glumca ne pita kakve probleme, tuge ili sumnje, bolesti možda ima te večeri. Zato su glumci ranjivi i zato ih i poštujem“.

 

facebook share
tweet this
google +

vidite nas


informator


studentski
servis


Filmski
klub